Ægdonor

Vejledning til kvinder der ikke er i behandling for barnløshed.

Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation til barnløse par, hvor kvinden ikke selv danner æg i æggestokkene – fx pga. “for tidlig overgangsalder”, tidligere behandling for kræft, fordi æggestokkene er fjernet ved en operation, eller fordi kvinden er født uden æg-anlæg.
Disse pars eneste mulighed for at opnå en graviditet er ved, at en anden kvinde donerer ubefrugtede æg.

Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation til barnløse par, hvor kvinden ikke selv danner æg i æggestokkene – fx pga. “for tidlig overgangsalder”, tidligere behandling for kræft, fordi æggestokkene er fjernet ved en operation, eller fordi kvinden er født uden æg-anlæg. Disse pars eneste mulighed for at opnå en graviditet er ved, at en anden kvinde donerer ubefrugtede æg.

Danske regler om donation af ubefrugtede æg:

  • Med den seneste lovgivning blev det i Danmark muligt at anvende en kendt ægdonor og at krydsdonere, og formålet med denne side er, at man (både som ægdonor eller modtager) selv kan vælge om man vil mødes med en kendt eller en ”partner” til krydsdonation
  • En ægdonor vil aldrig kunne dømmes som mor til et barn, som er udviklet fra det donerede æg.
  • Det er kun tilladt at befrugte donerede æg med modtagerens mands sæd.
  • Ægdonation er frivilligt, og donoren kan når som helst i behandlingsforløbet trække sit tilbud tilbage. Det vil i praksis sige til og med æg udtagningen.
  • Økonomisk kompensation for ægdonation. Loven foreskriver, man må modtage økonomisk kompensation på op til 7000 kroner for en ægdonation. Hvis du donerer til nogen du kender, anses det for en vennetjeneste og honoreres ikke af klinikken.

Lovmæssige krav til kvinder der ønsker at donere æg:

  • At kvinden er højst 35 år.
  • At kvinden er fysisk og psykisk rask, og at der ikke er kendte væsentlige arvelige sygdomme i familien – såvel fysiske sygdomme som sindssygdomme.
  • At kvinden er undersøgt for, om hun kan smitte med leverbetændelse (hepatitis B og C), AIDS (HIV-virus) og syfilis. Disse ting undersøges ved en blodprøve.

Andre “krav”:

  • At du ikke tager p-piller eller minipiller i den måned, du donerer æg.
  • At du anvender anden prævention i dagene omkring æg udtagningen.

Hormonstimulering gør at du danner flere æg:

I en normal menstruationscyklus udvikler kvinden 1 modent æg per måned. Hvis du ønsker at donere ubefrugtede æg, vil vi stimulere dannelsen af æg, så der i stedet for 1 æg udvikles 5-6 modne æg per måned. Kvinder, der ønsker at donere æg, behandles med en meget forsigtig hormonstimulation, hvor det kun tilstræbes at modne og udtage halvt så mange æg som ved reagensglasbefrugtning af barnløse par. Måden at stimulere æg modningen på, sker ved at du stikker dig i maveskindet med en lille pen hver dag i ca. 7-10 dage. Ved ultralydsskanning kan vi se, hvornår æggene er modne – typisk vil det være efter 12 – 14 dage.

Ægdonation – hvordan er forløbet?

  1. Ved en indledende og uforpligtende samtale med lægerne på Fertilitetsklinikken vil du blive informeret om alle forhold vedrørende donation af æg, og den behandling du skal have, for at flere æg modnes i samme cyklus. Ved samtalen får du også mulighed for at få svar på alle de spørgsmål, der kan dukke op.
  2. Hvis du efter denne samtale stadig ønsker at donere æg, vil du komme ind til optagelse af journal, en ultralydsskanning af dit underliv og vi vil tage en blodprøve for at undersøge for smitsomme sygdomme. Vi vil også aftale, hvilken måde, du ønske at stimulere æg-modningen på.
  3. Næste gang du får menstruationsblødning, vil vi bede dig ringe til sekretærerne i Fertilitetsklinikken, så I kan aftale tid til en ultralydsskanning af dine æggestokke og livmoder på din cyklusdag 3. Første dag (dag 1 i din cyklus) er den dag hvor menstruationen er godt i gang, og du ’bløder rigtigt’. Får du menstruation i en weekend, skal du ringe om mandagen.
    Fertilitetsklinikkens telefon: 35 45 49 53 er åben kl. 9.00-12.00

Det kan desværre være vanskeligt at komme igennem på telefonen. Det er ofte nemmest at komme igennem sidst i ringetiden.
Alternativt ring til læge Elisabeth Larsen på: tlf. 35 45 83 24

Tidspunkterne for ultralydsskanningerne af æggestokkene afhænger af, om du tager tabletter eller stikker dig selv for at stimulere modning af æg blærerne:

  1. Stimulering med pen: Aftal med sekretæren at møde til ultralydsskanning på 3. cyklusdag. Hvis alt ser fint ud, starter du på dagligt at stikke dig i maveskindet med pennen, som indeholder det æg blære-stimulerende hormon FSH (Follikel Stimulerende Hormon). Fertilitetsklinikkens sygeplejersker giver dig en grundig instruktion i, hvordan du giver dig selv indsprøjtninger. Med denne metode vil du udvikle 5-6 æg blærer. Næste skanning vil være 5 dage senere. Når blot én af æg blærerne er blevet 14mm i diameter, skal du nemlig også tage en indsprøjtning, der hæmmer at du får ægløsning i utide. Den skal tages samtidig med pennen. Også her får du grundig instruktion af vores sygeplejersker. Regn med i alt 4-5 skanninger inkl. æg udtagningen. Vi aftaler dato og tidspunkt med dig fra gang til gang (se skema I).
  2. Stimulering med tabletter: Aftal med sekretæren at møde til ultralydsskanning på 3. cyklusdag. Hvis alt ser fint ud, starter du på at tage Klomifen-tabletter, som stimulerer dannelsen af æg blærer. Du skal tage 1 tablet 3 gange dagligt på dag 3, 4, 5, 6 og 7 i din cyklus, så der modnes ca. 3-4 æg blærer. Du møder til næste scanning på 10. cyklusdag, hvor vi ser at æg blærerne vokser som de skal. Typisk vil du skulle til 3-4 skanninger inkl. selve æg udtagningen (se skema II)

Når æg blærerne ved en skanning viser sig at have den rette størrelse, skal du – uanset om du tager tabletter eller stikker dig selv med pennen – give dig selv en indsprøjtning med det æg løsende hormon. Indsprøjtningen skal tages kl. 22. Igen vil sygeplejerskerne giver dig en grundig instruktion i, hvordan du gør.

 

Bliv ægdonor i dag
SE MERE

Udtagning af æg:

Typisk finder æg udtagningen sted 12-14 dage efter din første menstruationsdag.
På den aftalte dag møder du kl. 8.15 i Fertilitetsklinikken. Du bliver modtaget af en sygeplejerske, som tilbyder dig beroligende og smertestillende medicin. Sygeplejersken lægger også en lille plastikkanyle (venflon) i din arm, så du kan få du smertestillende medicin herigennem i forbindelse med æg udtagningen Vi anvender også lokalbedøvelse i skede toppen, da udtagningen af æg kan gøre lidt ondt.
Selve æg udtagningen foregår ved, at lægen gennem skeden indfører en tynd nål i æggestokken. Samtidig foretages en ultralydsskanning, så lægen præcis kan se, hvor æg blærerne ligger i æggestokken. De enkelte æg blærer tømmes for væske, hvorved æggene suges ud af æggestokken. Du kan blive noget døsig af medicinen, men vil være vågen under hele indgrebet, hvor vi normalt taler sammen om, hvad der foregår. Det hele tager ca. 15 minutter.
Efter æg udtagningen skal du hvile dig mindst et kvarter. Du skal ikke regne med at kunne arbejde denne dag, og på grund af den beroligende og smertestillende medicin, må du ikke selv køre bil. Du er meget velkommen til at medbringe din mand/en veninde/søster el.lign. til æg udtagningen. Hvis du får smerter i underlivet efter æg udtagningen, kan du tage paracetamol (fx Panodil, pinex, pamol).

Mulige ulemper og risici ved at være ægdonor:

  1. Æg udtagningen: Stikket i skede-slimhinden gør, at kvinden kan bløde lidt fra skeden umiddelbart efter æg udtagningen. Blødningen stilner typisk af inden for det første døgn. Hvis blødningen er kraftig, vil lægen oplægge gaze i skeden, så blødningen stopper. Selvom æg udtagningen foregår sterilt, kan der i ganske få tilfælde (ca. 1 tilfælde ud af 500) opstå underlivsbetændelse omkring æggestokkene. Ved underlivsbetændelse får man smerter og feber.
  2. Ved stimulering med indsprøjtning: Indsprøjtningerne stimulerer din egen hormondannelse, og du kan føle dig oppustet, få brystspænding og trykken i underlivet. En meget sjælden men alvorlig komplikation er overstimulation af æggestokkene. Hos frivillige ægdonorer gør vi alt for at undgå dette – bl.a. ved kun at give halv dosis hormonstimulerende medicin og ved at inducere ægløsning på en måde, som modvirker overstimulering. Vi anslår, at risikoen for overstimulation er ca. 1:500. Symptomerne på overstimulering er smerter i maven, kvalme og opkastning. Behandlingen er normalt indlæggelse og væsketerapi. Ved at følge udviklingen af æg blærerne med tætte scanninger kan vi undgå denne sjældne komplikation ved at afbryde hormonbehandlingen. Du skal være opmærksom på, at din menstruation allerede kommer en uge efter æg udtagning.
  3. Ved stimulering med tabletter: Tabletterne kan have bivirkninger som hedeture, humørsvingninger, kvalme og hovedpine. I sjældne tilfælde kan man få tågesyn og lettere synsforstyrrelser. Generne forsvinder, når kvinden ophører med tabletterne. De fleste kvinder har slet ikke nogen bivirkninger af behandlingen. Stimuleringen af æg dannelsen og modningen af æg kan dog medføre lette menstruationslignende smerter i underlivet omkring ægløsningstidspunktet og i dagene efter.

Ved tegn på komplikationer:

Hvis der er tegn på komplikationer, kan du ringe til Fertilitetsklinikkens sygeplejersker på telefon 35 45 45 08 mellem kl. 9.00-12.00 og få en tid til kontrol ved afdelingens læger. Udenfor almindelig dag tid dvs. mellem kl. 15.00-8.00 kan du ringe til Rigshospitalets omstilling på telefon 35 45 35 45 og bede om den vagthavende reservelæge i Gynækologisk Klinik.

Prævention:

Det er vigtigt, at du bruger anden prævention end p-piller/minipiller i den periode, hvor du behandles med hormonstimulerende medicin – særligt i dagene omkring æg udtagningen. Selvom vi vil gøre vores bedste for at udtage alle de modne æg, kan det – for at skåne dig– være nødvendigt at efterlade nogle modne æg blærer. Disse modne æg vil nemt kunne befrugtes ved et ubeskyttet samleje i dagene omkring æg udtagningen. Da vi ydermere har modnet mere end et æg, er der også stor risiko for tvillinger eller trillinger.

Hvor mange gange må jeg donere æg?

Har du mod på at donere æg mere end én gang er dette bestemt tilladt. Der skal blot være en måneds pause imellem.

Kan jeg være uegnet som donor?

Ja. I enkelte tilfælde vurderer vi, at risikoen for dig ved at donere æg er for stor. Det kan f.eks. være fordi æggestokkene ligger svært tilgængelige for æg udtagning. Også af hensyn til din sikkerhed, er det vigtigt at dit BMI (body Mass index) er under 30.

Frivillighed:

Du skal vide, at du når som helst i forløbet kan trække dit tilbud om at donere æg tilbage. Også den dag hvor du skal have taget æggene ud. Når du dertil, at æggene er taget ud, og du fortryder, vil æggene blive destrueret.

Du kan her tage kontakt til en klinik.

Behandlingsvejledning ægdonation